O NAMA


Hrvatsko planinarsko društvo „Martinščak“ najstarije je planinarsko društvo u Karlovcu osnovano 5. travnja 1923. godine. Ponosno pronoseći slavnu tradiciju karlovačkog planinarstva koje vuče korijene još od književnice i ilirkinje Dragojle Jarnević, „Martinščak“ okuplja veliki broj zaljubljenika u planine i prirodu, aktivnih planinara i istraživača. Putujemo diljem Lijepe naše i Europe istražujući i upoznavajući nadahnjujuće krajolike, netaknute prirodne ljepote i kulturno-povijesne znamenitosti. Rekreacija, šport, zdrav život i ljubav prema prirodi naša su strast i osnovni motiv svih naših aktivnosti.

U rano proljeće 1991. godine, 5. ožujka, u osvit uskrsnuća hrvatske države ponovno osnivamo planinarsko društvo pod starim imenom koje konačno dobiva hrvatski pridjev.

Kroz sve te godine obišli smo mnoge znamenite hrvatske i europske vrhove i lokacije, a neki naši članovi su sudjelovali na poduhvatima i ekspedicijama u Južnoj Americi, Turskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Rusiji … Strastveno i aktivno radimo na popularizaciji športa, planinarstva i izletništva u Karlovcu, te smo započeli razne projekte s kojima se neskromno ponosimo.

U spomen na hrvatske branitelje Grada Karlovca u Domovinskom obrambeno-oslobodilačkom ratu osniva se 1998. planinarska obilaznica „4 rijeke karlovačke“ koja je izazvala veliko zanimanje kod planinara iz čitave Hrvatske. Staza na svome putu susreće sve 4 znamenite karlovačke rijeke – Koranu, Kupu, Mrežnicu i Dobru te najbolje predstavlja jedinstveni identitet Karlovca i Karlovačke županije. Započinje na Kupi u Donjem Pokupju, prolazi dolinama rijeke Dobre i Mrežnice, a završava na Korani, odnosno na Turnju.  Stazu je moguće prijeći i biciklom.

Njegujući drevnu rodoljubnu tradiciju svojih prethodnika, HPD „Martinščak“ organizira i sve popularniji „Pohod crtom bojišnice“ kojom obilježavamo dan napada na Karlovac 4. listopada 1991. godine. Hodnja obuhvaća značajne lokacije u obrani Karlovca te upoznaje građane, a posebice mlađe naraštaje s karlovačkom poviješću i ulogom karlovačkih branitelja u Domovinskom ratu.

Također ističemo obnovu stare tradicionalne kuće u Priselcima koju smo pretvorili u Planinarsku kuću „Ivanova hiža“. Sudjelujemo u brojnim kulturnim aktivnostima, uvijek naglašavajući naše temeljne vrijednosti.

Kroz planinarstvo promoviramo zdrav i aktivan život, ljubav prema prirodi i korijenima, ali i druženje i zabavu. Naši su poduhvati tjelesno zahtjevni, kakvi i trebaju biti, ali su i prepuni zabave, užitaka i nezaboravnih trenutaka. Gledati Sunce kako se budi u osvit zore, osluškivati zvukove prirode, biti obavijen svježim zrakom i mirisom gorskog smilja doživljaji su koji iz svakog planinara izmame ono nešto najdublje, najintimnije.

Naše četiri karlovačke rijeke, Kupa, Dobra, Mrežnica i Korana naše su četiri ljubavi. Naše hrvatske planine i gore, opjevane u narodnim pjesmama, pričaju nam predaje o vilama, hajducima i neukrotivim vukovima. Mi ih pozorno slušamo i u njima nalazimo smiraj te veličanstvenu ljepotu. Vila Velebita naša je zaštitnica!

Planinarstvo je plemenita djelatnost, ono nije samo šport i rekreacija, to je kultura, prijateljstvo, druženje i stil života. Pronoseći uspomenu na naše prethodnike, mi, članovi starog karlovačkog „Martinščaka“, hodočastimo u njedra veličanstvenih gora i divlju romantiku prirode te pozivamo i Vas da nam se u tome pridružite!

Povijest Hrvatskog planinarskog društva „Martinščak“