Velebit ili velebitski masiv najduža je planina u Hrvatskoj. Proteže se, u dužinu otprilike 145 km, od Vratnika nad Senjom na sjeverozapadu do okuke Zrmanje na jugoistoku. Njegovu velebnu pojavu najbolje je opisao akademik Sergej Forenbacher – u svojoj knjizi “Biljni Svijet Velebita” navodi kako se Velebit “doima kao glomazan, malo razveden, ali naboran bedem koji se u luku izbočio u
more”.

Brdski masiv Velebita odlikuje se bogatom prirodnom baštinom i biološkom raznolikošću. Krški dinarski predjeli Velebita od iznimne su važnosti kao stanište brojnih ugroženih i endemičnih biljnih i životinjskih vrsta. U mnoštvu različitih primjeraka flore posebno se ističu velebitska degenija i runolist, dok su na Velebitu svoj dom pronašle i životinje poput već gotovo istrijebljenog smeđeg
medvjeda, vuka , risa, a zanimljivi su i velebitski stanovnici vidra i tetrijeb gluhan.

Ova planina usitinu je svom svojom pojavom lijepa i čudesna, ali istovremeno i surova i tajanstvena. Stoljeća naseljavanja i aktivnog življenja na planini Velebit ostavili su tragove u arhitekturi, gradnji prometnica, sakralnih objekata i kulturnih spomenika. Sva ta kulturna baština iz nekih davno minulih ali i nedavnih vremena, svjedoči o običajima i načinima prilagodbe stanovništva teškim uvjetima života na Velebitu i priča priče o povijesti suživota čovjeka i planine.

Danas, Velebit je poznato i popularno turističko odredište. Poput čarobne utvrde, skriva svoje velebne kutke gdje se povijest, kultura i tradicija spajaju s prirodom.

Za planinare je na Velebitu uređeno mnogo markiranih staza i puteva, koji uzdužno i poprečno povezuju okolna mjesta i planinarske domove na planini. Po svojoj posebnosti, uređenosti i posjećenosti nužno je spomenuti Premužićevu stazu koja je građena između dva svjetska rata, a povezuje Planinarski dom Zavižan, preko Velikog Alana s Oštarijskim vratima; tj. prolazi uzdužno Sjevernim i Srednjim Velebitom.

Na Velebitu se nalazi više zakonom zaštićenih područja – nacionalni park Sjeverni Velebit, nacionalni park Paklenica, park prirode Velebit, mirila, Premužićeva staza, posebni rezervat šumske vegetacije Štirovača.

Velebit su opjevali mnogi pjesnici, o njemu su pripovijedali brojni pisci. Zbog svoje veličanstvenosti i bogate povijesti, Velebit s pravom zauzima mjesto jednog od hrvatskih narodnih simbola.