DOBRODOŠLI NA PLANINARSKU OBILAZNICU 4 RIJEKE KARLOVAČKE!

O OBILAZNICIOBNOVA OBILAZNICEKARLOVAČKE RIJEKEKARTA I VODIČ OBILAZNICEGALERIJA SLIKA

Ova obilaznica posvećena je svim našim braniteljima koji su poginuli u obrani našeg grada: Mirku, Dubravku, Kruni, Đoniju, Frani, Jarbolu, Čuli…., i onima koji su branili i obranili naš grad, a osobito Miši…

Tiskanje ovog vodiča i dnevnika financijski je omogućila Karlovačka pivovara kroz donacijski natječaj „Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju“

OBILAZNICA 4 RIJEKE KARLOVAČKE

Spomen staza obrani Karlovca 1991-1995. godine

Opis planinarske obilaznice

Vodimo Vas kroz okolicu Karlovca, vjekovima nastanjenu, plodnu i bogatu kulturnim i prirodnim ljepotama. Bilo da redovito pješačite ili tek ponekad šećete, ovaj će Vas pohod vratiti prirodi i učiniti puno za Vaš duh i tijelo.

Obilaznica „4 rijeke karlovačke„ osmišljena i obilježena od strane članova HPD Martinščak, dobra je prilika za tjelesnu aktivnost korisnu zdravlju kao i za upoznavanje okolice Karlovca.  Ova staza na svome putu susreće sve četiri rijeke – Kupu, Dobru, Mrežnicu i Koranu i na taj način najbolje predstavlja prepoznatljivi identitet grada Karlovca.

Iz razloga nepoznatih čovjeku priroda je predvidjela da se u gradu Karlovcu susretnu četiri rijeke, te spoje u jednu snagu i ljepotu koja zadivljuje. Planinarska obilaznica je od svog otvaranja 1998. godine izazvala veliki interes ne samo planinara iz čitave Hrvatske, već i velikog broja građana i obitelji iz Karlovca i okolice. To je također mogućnost svima za iskazivanje zahvalnosti, nezaborava i potvrđivanja vlastitog dostojanstva pred veličinom žrtve učinjene za nas tijekom domovinskog rata.

Staza počinje u Donjem Pokupju, odnosno na Kupi, prolazi dolinama rijeke Dobre i Mrežnice a  završava na Korani odnosno Vukmanićkom Cerovcu. Putnik namjernik se susreće sa prostorom visoko vrijedne, kulturno-povijesne i tradicijske baštine gdje još uvijek ima sačuvanih tradicionalnih hrvatskih kuća, tipičnih za naš kraj, obiteljskih gospodarstava i stoljetnih kapelica. To je i tzv. „zeleni prsten“ Karlovca, kojim dominiraju poljoprivredne i šumske površine sa seoskim naseljima očuvanih ruralnih cjelina. Obilaznica je duga oko  30 km a prijeđe se laganim hodom za 12 sati. Može se prelaziti i djelomično ovisno o  kondiciji i interesu .

Stazu možete prijeći i biciklom – pogotovo za suhog vremena – gurajući ga uza se mjestimično i po potrebi kroz šume Goisko, Kozjača i Vinica. Prednost ovakvog obilaska je u tome što se vrijeme skraćuje oko 3 puta a niste  ovisni o drugim prometnim sredstvima.

Cilj ove obilaznice je afirmirati grad Karlovac u turističkom smislu kao „Karlovac –četiri rijeke, jedan grad“ što je zadnjih godina postao prepoznatljivi turistički brend. Naročito nam je želja  privući što veći broj mladih planinara jer je to najbolji način upoznavanja  okolice Karlovca. Vjerujemo da je to  izvrstan način za privlačenje turista da se kroz ovu obilaznicu „4 rijeke karlovačke“ promovira grad Karlovac kao grad aktivnog odmora.

Obnova planinarske obilaznice “4 rijeke karlovačke”

S ciljem promoviranja planinarenja i poticanja građana grada Karlovca na aktivniji i zdraviji stil života te češće kretanje u prirodi, Hrvatsko planinarsko društvo Martinšćak pokrenulo je projekt Obnova planinarske obilaznice “4 rijeke karlovačke”, čija je svrha modernizirati postojeću planinarsku obilaznicu i učiniti je popularnom lokacijom Karlovčana u njihovo slobodno vrijeme. Isto tako, obnova obilaznice od velikog je značaja za razvoj aktivnog turizma na karlovačkom području, osim samih planinarskih aktivnosti, tako i za promoviranje i organizaciju brdskog biciklizma.

Radovi su već započeli i traju neko vrijeme, a intenzivnijem uređivanju trase koje slijedi pogoduje i nadolazeće proljeće.

Vrijednost projekta prepoznala je i Karlovačka pivovara pa je tako, u sklopu svog natječaja za dodjelu donacija Za bolji Karlovac i Karlovačku županiju financijski potpomogla obnovu, što je svakako značajno pridonijelo kvaliteti razvoja i realizacije projekta.

Obilaznicu “4 rijeke karlovačke”, osmislili su i obilježili članovi HPD-a Martinšćak, a glavni inicijator tog projekta bio je nedavno preminuli prof. Josip Vuković, poznati karlovački planinar. Staza počinje u Donjem Pokupju , a završava na Turnju. Duga 34 km, obilaznica je izvrsna prilika za upoznavanje okolice Karlovca i rekreaciju pješačenjem ili biciklom.

Naime, ova staza na svome putu susreće sve četiri karlovačke rijeke – Koranu, Kupu, Mrežnicu i Dobru i na taj način najbolje predstavlja prepoznatljivi identitet grada. 

KUPA

Čudesna je priroda iz čovjeku nedokučivih razloga predvidjela da se upravo u gradu Karlovcu susretnu četiri rijeke te spoje u jedinstvenu prirodnu ljepotu. Karlovčanima njihove 4 rijeke stoljećima simboliziraju nepokolebljivu snagu, al i nepredvidljivost.
Najduža od njih, rijeka Kupa izvire u nacionalnom parku Risnjak, u Gorskom Kotaru.
U Karlovcu u nju utiču Korana, Mrežnica (koja prvo utječe u Koranu) i Dobra te nas vodi sve do Siska gdje utiče u  Savu..
Dijelom svoga toka Kupa čini državnu granicu između Hrvatske i Slovenije.Kupska dolina poznata je kao Pokuplje i njena plodna polja oduvijek su hranile i bogatile naš kraj. U proljeće kad se otapa snijeg i nakon obilnijih kiša, Kupa postaje izvrsna lokacija za rafting. To je prevrtljiva rijeka s nekoliko lica – ponekad mirna, ponekad brza, ponekad duboka, a ponekad plitka. Svaki susret s Kupom biti će Vam dugačiji, a svoje tajne će Vam otkirvati malo po malo.

Najveći misterij jest zašto rijeka koja izvire samo 30-tak kilometara od Jadranskog mora teče u sasvim suprotnom smjeru (prema unutrašnjosti), kao niti jedna druga rijeka na svijetu?

DOBRA

Ova rijeka, dijelom  ponornica, izvire kod Skrada u Gorskom kotaru a svoj tok završava kanjonom u samom središtu Ogulina. Ondje ponire u Đulinom ponoru, najdužem sustavu špilja u Hrvatskoj, da bi nakon nekoliko kilometara ponovo izašla na površinu.

Dobra je idealna za navalu adrenalina i osjećaj snage prirode – snažna, moćna, brza… Njena veličanstvena pojava uistinu izaziva divljenje i poštovanje. Nakon poniranja u Ogulinu i ponovnog izlaska na površinu kod HE Gojak, ponesena naletom vode iz hidroelektrane, Dobra postaje posebno uzbudljiva.

Tako divlja i neukrotiva – savršena je za rafting, no ubrzo mijenja svoju ćud i postaje mirna pa tako na Dobri možete istovremeno doživjeti nezaboravnu avanturu, a kasnije uživati u prekrasnom krajoliku uz mirniju plovidbu, odmor ili  kupanje.

Nemojte se čuditi ako vas pritom budu promatrale ribe. Naime, Dobra obiluje ribljim vrstama: potočnom i kalifornijskom pastrvom, klenom, mrenom, uklijom, šaranom, ali i štukom, ploticom i mrenom.

MREŽNICA

Mrežnica je lijepa, mlada i svježa, al i najzelenija rijeka koju ste ikada vidjeli. Izvire kod Slunja a ulijeva se u Koranu kod Karlovca.

Već od gornjeg dijela toka, Mrežnica kap po kap stvara prekrasnu melodiju koju kroje njeni brojni slapovi i sedrene podvodne barijere. Orkestru se u ovoj nevjerojatnoj glazbenoj izvedbi pridružuju cvrčci i žabe. Mistična i čarobna, Mrežnica i šume koje ju okružuju usitinu djeluju kao zemlja iz bajke. U njenom kanjonu kriju se mnoge tajne davno minulih vremena al i tajne nevjerojatne, još uvijek netaknute i očuvane prirode.

Brojni avanturisti svake se godine upuštaju u adrenalinsku pustolovinu – rafting kanjonima rijeke Mrežnice. Ljeti se, također, na Mrežnici već generacijama okupljaju kupači, ribiči i svi ostali ljubitelji rječnog športa  iz svih dijelova Hrvatske i svijeta. Na najljepšem dijelu rijeke Mrežnice nalazi se jezero i prirodno proširenje s otokom. Ovaj jedinstveni kanjonski akvarij plijeni pozornost turista, a čista netaknuta priroda pruža brojne mogućnosti odmora i raznih turističkih aktivnosti. Mrežnica je bila i ostat će svakom svojom kapljicom, al i bajkovitim obalama neponovljivi izvor ljepote.

Krasotica je to koja živi na rubu divljine i civilizacije  i koja će uvijek  biti biser, dragulj i sve dragocijeno što može dati priroda.

KORANA

Rijeka koja izvire kod bajkovitih Plitvičkih jezera, a ulijeva se u još jednu karlovačku rijeku – Kupu.  Svojim tokom prolazi slikovitim krajevima obraslima šumom. Čitavim putem, kanjon rijeke Korane krije mnoštvo veličanstvenih slapova, među kojima su najljepši upravo oni u njenom gornjem toku. Izvori iz korita rijeke Korane tisućljećima su bila čista vrela svježe pitke vode, a u njenom gornjem toku postoji i niz pećina koje svojom čarobnom atmosferom golicaju maštu svih zaljubljenika u speleologiju, ali i biologa i planinara. Za vrijeme ljetnih vrućina, špilje koranske doline pružaju osvježenje turistima.

Dolaskom u Karlovac, Korana  teče kroz gotovo sam centar grada, gdje postaje vrlo pitoma i blaga rijeka na čijim su se obalama osvježavale i družile generacije.

Povijesni značaj Korane prepoznajemo još u 15. st. kada je na njenim obalama Beč sagradio obrambene zidine grada Karlovca. Vjerovali su da će duboka zelena rijeka koja je punila šančeve oko zidina spasiti grad, ali i cijelu Europu od najezde Turskih osvajača

O imenu Korane postoji nekoliko različitih mišljenja – k’o rana (zbog korita omeđenog liticama koje su oštro i duboko usječene u tlo), izvedenica od “kora” (biljaka) ili “korito” (voda koja se protječući ukoritila, i na kraju – Gorana, rijeka koja izvire u gori i teče iz nje u dolinu.

Ovdje možete pogledati: