Našu planinarsku obilaznicu „4 rijeke karlovačke” u posljednje vrijeme sve više posjećuju šetači, rekreativci i planinari. Prije nekoliko dana jedna karlovačka planinarka je postala naš 200-ti obilaznik koji je upisan u registar obilaznice.

Od kada je otvorena 1998. godine, obilaze je podjednako manje i veće grupe planinara, mlađi i stariji, ali i pojedinci koji uživaju u samoći u prirodi karlovačke okolice.
 
Naši dragi gosti su svakako “Odred izviđača Vladimir Nazor”, jer nas posebno veseli da djeca i mladi na aktivan i edukativan način provode vrijeme u prirodi. Skoro uvijek podižu kamp u Priselcima kod naše planinarske kuće “Ivanova hiža”.
 
Obilaznica „4 rijeke karlovačke„ osmišljena je i obilježena od strane članova HPD-a Martinščak.
 
Staza počinje u Donjem Pokupju, odnosno na Kupi, prolazi dolinama rijeke Dobre i Mrežnice, a završava na rijeci Korani u Vukmanićkom Cerovcu. Putem se susrećemo s prostorom visoko vrijedne, kulturno-povijesne i tradicijske baštine gdje još uvijek ima sačuvanih tradicionalnih hrvatskih kuća, tipičnih za naš kraj, obiteljskih gospodarstava i stoljetnih kapelica. To je i tzv. „zeleni prsten“ Karlovca, kojim dominiraju poljoprivredne i šumske površine sa seoskim naseljima očuvanih ruralnih cjelina. Obilaznica je duga 35 kilometara.
Također nedavno je izašao novi dnevnik obilaznice, 3. dopunjeno i izmjenjeno izdanje. Uz manje korekcije teksta, u dnevnik je vraćena karta obilaznice.
 
Planinarki koja je željela ostati anonimna, HPD Martinščak želi pregršt sreće, zdravlja i kilometara.
 

Leave a comment

Your email address will not be published.