30 GODINA

U rano proljeće, 15. ožujka 1991., u osvit uskrsnuća hrvatske države, grupa planinara entuzijasta osniva novo planinarsko društvo, kojem daje ime Hrvatsko planinarsko društvo „Martinščak” prema nekadašnjem nazivu i društvu koje je postojalo u Karlovcu i čiju tradiciju, ime i slavu smo željeli nastaviti.

HPD „Martinščak“ najstarije je planinarsko društvo u Karlovcu, osnovano 5. travnja 1923. godine. S njegovim osnivanjem započinje stalno organizirano planinarsko djelovanje među Karlovčanima. Društvo je 1938. godine preuzelo upravljanje starim gradom Dubovcem i od tada se gasi njegovo izvorno ime.

Osnivači društva 1991. godine su bili: Jasenka Mikšić, Antun Petrekanić, Josip Grdina, Olga Morić, Marija Đaković, Zorica Okičić, Jasminka Petrekanić, Veljko Zatezalo, Stevo Kostadin i Miroslav Vlaisavljević. Društvu su se istog dana pridružili Marijan Polanc i Marina Šojat. U prvi upravni odbor izabrani su Jasenka Mikšić, Antun Petrekanić, Stevo Kostadin, Veljko Zatezalo i Zorica Okičić.

Za prvoga predsjednika izabran je Josip Grdina, za tajnika Antun Petrekanić i za blagajnika Zorica Okičić

Te godine članovi društva Marijan Polanc i Milan Beuk na zanimljiv su način obilježili 13. srpanj 1991. god. rođendan grada Karlovca na vrhu Triglava (2863 m) sa zastavama Republike Hrvatske i Grada Karlovca što je u to vrijeme bio hrabar čin.

Od svog osnutka 1991. godine društvo je fokusirano na rad s mladim ljudima, vjerujući da se zdravi stilovi života, navike kretanja u prirodi i tjelesne aktivnosti najbolje formiraju u toj dobi. Sukladno tomu, velik dio aktivnosti bio je usmjeren u formiranje i rad planinarskih sekcija u osnovnim i srednjim školama grada Karlovca te organizaciju i vođenje planinarskih škola. Osnivaju se planinarske sekcije u školi Banija, Ekonomsko turističkoj školi, osnovnoj školi Turanj i Dragojli Jarnević, OŠ Slava Raškaj iz Ozlja – Slavini planinari te Mješovitoj industrijsko obrtničkoj školi. 

Hrvatsko planinarsko društvo Martinščak je tih ratnih godina bilo pokretač nekih novih inicijativa u gradu Karlovcu. Prvi smo pokrenuli i organizirali, zajedno sa Sindikatom 1993. godine 1. svibanjsku biciklijadu, osmislivši rutu kretanja i program događanja, koja se nastavila u ne izmijenjenom obliku sve do današnjih dana.

Društvo je 1994. godine osnovalo gorsku stražu i čuvare prirode, po čemu smo bili prvi u Hrvatskoj. Također smo formirali Eko patrole čiji je pročelnik bio prof. Tomislav Majetić.

Više godina se održavala na našem domu popularna «Gljivarijada» zajedno sa Gljivarskim društvom i Turističkom zajednicom grada Karlovca koja je znala okupiti preko 150 gljivara, planinara i izletnika.

Naš najveći projekt – Planinarska obilaznica 4 rijeke karlovačke, osmišljena i obilježena je 1998. godine. Začetnik ideje je bio naš član, sada već pokojni profesor Josip Vuković. Želja nam je bila da uz tjelesnu aktivnost korisnu zdravlju, planinari i drugi potencijalni putnici namjernici upoznaju naše četiri rijeke i okolicu Karlovca. Također smo htjeli odati zahvalnost svim našim braniteljima koji su poginuli u obrani Karlovca te onima koji su branili i obranili naš grad.

Ova planinarska staza na svome putu susreće sve četiri karlovačke rijeke – Kupu, Dobru, Mrežnicu i Koranu i na taj način najbolje predstavlja prepoznatljiv identitet grada Karlovca. Staza počinje u Donjem Pokupju, odnosno na rijeci Kupi, prolazi dolinama Dobre i Mrežnice a završava na Korani u Vukmanićkom Cerovcu.

Od sredine 2004. god dobili smo na korištenje staru, zaraslu u trnje i draču ruševnu kuću u napuštenom zaseoku Smukaviću. Danas je to lijepa planinarska kuća „Ivanova hiža“ koja je obnovljena u tradicionalnom stilu. Ponosno stoji na rubu stoljetne šume i savršeno je mjesto za ugodno druženje u prirodi. Rado ju posjećuju Karlovčani i planinari iz cijele Hrvatske.

Uz ljubav prema planinama, HPD Martinščak drži do vrijednosti Domovinskog rata. Zbog navedenog članovi našeg društva su prije sedam godina započeli organizirati „Pohod crtom bojišnice“ koji s posebnim poštovanjem obilježava godišnjicu i sjećanje na divljački napad JNA i lokalnih četnika na grad Karlovac 4. listopada 1991. godine.

Hodnja je prvi put organizirana 2015. godine i okuplja karlovačke planinare, školsku djecu te poštovatelje povijesti i žrtve karlovačkih branitelja u Domovinskom ratu. Trasa obuhvaća značajne lokacije u obrani grada Karlovca te upoznaje hodače, a posebice mlađe naraštaje i školsku djecu s karlovačkom poviješću i ulogom branitelja u Domovinskom ratu. Na svakom pohodu sudjeluju stvarni sudionici obrane grada Karlovca koji uvijek održe dojmljiva predavanja i sjećanja na obranu Karlovca .

Danas HPD Martinščak okuplja velik broj aktivnih planinara te zaljubljenika u planine i prirodu. Putujemo diljem Lijepe naše i Europe istražujući i upoznajući nadahnjujuće krajolike i netaknute prirodne ljepote.

Jedino smo planinarsko društvo u Karlovcu koje ima svoj lijepo uređeni prostor u bivšoj vojarni Luščić – prva kuća kod ulaza (preko puta Doma Hrvatske vojske).

Rekreacija, šport, zdrav život i ljubav prema prirodi naša su strast i osnovni motiv svih naših aktivnosti. Uspješno surađujemo sa srodnim organizacijama iz Karlovačke županije te planinarskim sekcijama u karlovačkim školama.

Dobro došli u Hrvatsko planinarsko društvo Martinščak!

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.