Hrvatsko planinarsko društvo Martinščak organiziralo je 8. „Pohod crtom bojišnice“ povodom obilježavanja dana napada na grad Karlovac 4. listopada 1991. godine. Pohod je održan u nedjelju 2. listopada 2022. godine prisjećajući se tužnih i nemilih događaja od prije tridesetak godina. Pohod obuhvaća značajne lokacije u obrani grada Karlovca upoznajući sve sudionike, ponajviše planinare s karlovačkom poviješću i ulogom karlovačkih branitelja u Domovinskom ratu. Pohodu su svi dobrodošli i uvijek prisustvuju branitelji, građani, obitelji, djeca…

Nekad zastrašujuća crta razgraničenja danas je miran i blag kraj pun ljudi, divne prirode kojeg je obgrlila rijeka Korana.

I ove godine je bila divna i sunčana nedjelja, vrijeme idealno za planinare i boravak u prirodi.

Nakon okupljanja i druženja, te pozdrava organizatora, u 9h smo krenuli od groblja na Ladvenjku, preko Martinščaka i sela Škrtići do Šanca. Tu je Sabina, prisjećajući se tih dana provedenih na bojišnici, održala kratak govor o našem gradu i ratnom razdoblju koje još ostavlja svoj nesretan trag. Sa Šanca gledamo na Klek, Žumberačko i Samoborsko gorje, Medvednicu, a Karlovac nam je kao na dlanu. Dalje nas put vodi do Turnja, što je ukupno oko 15 kilometara. Prolazeći uz divnu rijeku Koranu naprosto se moralo zastati, odmoriti i uživati u njenoj mirnoći i ljepoti. Tijekom hodnje na značajnim mjestima su zapaljeni lampioni za poginule branitelje Karlovca i naše Domovine.

Sudionicima Pohoda za obilazak je trebalo oko 5 sati.

Dolaskom na Turanj, održana je sveta misa u kapeli Blaženog Alojzija Stepinca za poginule branitelje. Također je posjećen muzej Domovinskog rata u kome je prikazan život Karlovca i njegovih stanovnika u vrijeme agresije. Tada nazvan „Hotel California“ sada je suvremeni muzej na ponos našeg grada.

Nakon toga je nastavljeno druženje uz odličan grah.

Ovogodišnji Pohod je okupio 70-ak sudionika, većinom planinara koji se uvijek rado vraćaju u naš kraj.

                                                                                                                 

Hvala svima na dolasku, vidimo se 1. listopada sljedeće godine !! 

 

 HPD MARTINŠČAK KARLOVAC