Tradicionalni pohod ZimbBa – Zima u Baranji pod maskama održan je po jedanaesti put u organizaciji Planinarskog društva „Zanatlija“ iz Osijeka. Na pohodu su sudjelovali članovi karlovačkog HPD-a Martinščak i šest članica PD Melnica iz Slunja koji su se u ranim jutarnjim satima u subotu 10. veljače otisnuli prema Baranji na krajnjem istoku Hrvatske.

Nakon hoda od nekoliko sati u blizini sela Gajić slijedila je okrepa, zabava i ples u Društvenom domu Gajić, a okupljene planinare uskoro su dočekale baranjske buše, maskirani sudionici pokladne proslave. Buše se dijele na lijepe i strašne; strašne buše imaju zamaskiranu glavu i lice, na tijelu dugačak kožuh preokrenut tako da je runo na vanjskoj strani, a oko pojasa remen na kojemu visi klepka. Na nogama nose bijele platnene gaće napunjene slamom svezane ispod koljena, a umjesto cipela nose čizme ili opanke. Strašne buše u rukama nose štap ili sablju i zvono. Lijepe buše su mlađi momci i djevojke obučeni u narodnu nošnju, i to često kao suprotni spol.

Nakon obilaska spomenika na bitku kod Batine uz Dunav iz Drugog svjetskog rata, posjeta obližnjem OPG-u u Zmajevcu i noćenja u Belom Manastiru, u nedjelju 11. veljače članovi HPD-a Martinščak i PD Melnica obišli su selo Karanac i „Baranjsku kuću“ gdje su razgledali Muzej zaboravljenog vremena. Uslijedio je posjet Kopačkom ritu i dvorcu Tikveš gdje su se planinari upoznali s florom i faunom Kopačkog rita i poviješću dvorca, a popodne su obišli i dijelove Osijeka u pratnji turističkog vodiča. Nakon višesatnog puta napokon su se vratili u Karlovac i time zaključili svoje dvodnevno putovanje.

Čestitke planinarima na izdržljivosti i održanom putovanju!