Hrvatsko planinarsko društvo Martinščak iz Karlovaca ove godine slavi mali, ali nama vrijedan jubilej. Trideset godina postojanja i isto toliko aktivnoga rada.

Povodom toga smo odlučili napraviti dnevnik planinarske obilaznice kojim bi uveličali tu obljetnicu i posvetili ga osnivačima našeg Društva i njihovom predanom radu u proteklim godinama.

Obilaznica je točkastog tipa, uz određen broj zadanih kontrolnih točaka. Uz Pohod crtom bojišnice kojeg organizira HPD Martinščak prve subote u listopadu, i ostale kontrolne točke se nalaze na području Hrvatske.

Kontrolna točka je i naša planinarska kuća “Ivanova hiža” koja se nalazi u Priselcima. Do nje se može doći planinarskim putem po obilaznici “4 rijeke karlovačke”, šetnicom uz Kupu koja se spaja na obilaznicu kao i cestom koja vodi do nje. Ostale kontrolne točke su:

  1. Martinščak – 346 m
  2. Planinarska kuća Ivanova hiža – 188 m
  3. Velika Javornica – 1371 m
  4. Dinara (Sinjal) – 1831 m
  5. vrh jednog od hrvatskih otoka
  6. Karlovački vrh – 768 m

 Uz ovih pet zadanih i jedne djelomično zadane kontrolne točke, treba obići i 13 vrhova prema osobnom izboru te još 10 vrhova u Republici Hrvatskoj kojima prvo slovo čini akronim naziva Društva: M A R T I N Š Č A K. 

Pravila su navedena u dnevniku.

Moramo istaknuti Karlovački vrh kao kontrolnu točku koji se nalazi na Velebitu, istočno od Crnopca. Novomarkirana stazu do toga vrha počinje u selu Švonja, a ove godine na vrh smo postavili žig s imenom vrha i njegovom nadmorskom visinom. Ta staza i dnevnik obilaznice su prijavljeni u HPS-ov Registar planinarskih putova i obilaznica.

Cijena dnevnika je 50 kuna, naručiti se može mobitelom ili mailom od osobe za kontakt (Davor 091 795 8340 – protulipac17@gmail.com ili hpd.martinscak@hps.hr, plaćanje pouzećem, poštarinu plaća naručitelj), a kupiti ga je moguće u prostorijama HPD-a Martinščak u bivšoj vojarni Luščić (prva zgrada lijevo od ulaza), srijedom od 19.30h – 20.30h

 

Leave a comment

Your email address will not be published.