NEDJELJA 15.01.2017.

Kameni svati su skupina dolomitnih stijena osovljenih na zapadnom rubu Medvednice, neposredno iznad sela Jablanovca. Prema narodnoj predaji, stijene su nastale tako što je majka nekog mladoženje, nezadovoljna budućom snahom, kletvom okamenila svatove. O tome govori i pjesma »Kameni svatovi« Augusta Šenoe, napisana 1869. godine. Na udaljenosti 5′ od vrha je planinarska kuća Kameni svati (480 m). Otvorena je nedjeljom, a od dežurnog se planinara može dobiti osvježenje i čaj. Kućom upravlja HPD Susedgrad. Izletnike koji Kamene svate posjete barem jedanput u svako godišnje doba HPD Susedgrad nagrađuje lijepom značkom. Posjet se dokazuje žigom koji se otiskuje u dnevnik obilaznice Četiri godišnja doba na Kamenim svatima.

PLAN IZLETA

Informacije o prijevozu: planirani prijevoz ovisi o broju prijavljenih članova, cijena 40 kn za putovanje autom

 

Plan puta:

Polazak u 07:00 sati  iz Karlovca, ispred McDonaldsa.

Dolazak u 08:00 i spremanje za polazak na stazu od livade Ponikva prema domu Glavica, vrijeme za kavu i čaj na domu, nakon odmora silazak do špilje Veternice (mogućnost posjeta špilji,dodatno se plaća, svatko osobno snosi troškove), nastavak prema kamenolomu Bizek te prema Kamenim Svatima. Odmor u domu te polazak prema Jambrišakovom vrelu i livadi Ponikve.

Planirani povratak u Karlovac oko 19:00 sati.

Duljina staze: 12km

Zahtjevnost: K2 / T1

Vrijeme hodanja: oko 6 sati hoda

Oprema: standardna planinarska oprema,gojzerice, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od kiše i vjetra,planinarski štapovi,fotoaparat,tekućina za piće, planinarski dnevnici.

Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica HPS-a, osobna i zdravstvena iskaznica.

Prehrana: iz ruksaka ili u domu

Vodič: Ivica Čepuran, 091-579-0941, ivica.cepsi @gmail.com

Prijave i informacije: na sastancima društva kod vodiča,na broj mobitela ili mail.

 

Napomena:

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i  fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost,  te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati odluka i uputa vodiča.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.