Sjećanje na 25. obljetnicu napada na grad Karlovac

Screenshot_1Hrvatsko planinarsko društvo Martinščak tradicionalno i ove godine organizira “Pohod crtom bojišnice” kojim se obilježava Dan napada na grad Karlovac 1991. godine. Pozvani su planinari, hrvatski branitelji i svi zainteresirani građani da sudjeluju i svojim dolaskom odaju počast svom voljenom gradu koji je napadnut prije 25 godina, ali koji se hrabro i uspješno obranio od velikosrpske agresije. Pohod će se održati u subotu, 1. listopada.
Ove godine su organizirane dvije trase i to: jedna duža za Planinare – koja kreće od Aleje branitelja ispred suda, preko Švarče i Mrzlog Polja do Vinice, zatim do Martinščaka, Škrtića, Zastinje, Goljaka, Šanca, Turnja i završno do Aleje branitelja (dužine oko 30 km.)
Organizirana je i kraća trasa za školsku djecu, bivše branitelje i stanovništvo sa slabijom kondicijom – koja počinje u Ladvenjku, ide preko Martinščaka (gdje se grupe spajaju) pa dalje zajedno završno do Aleje branitelja.
Na Martinščaku, Šancu i kod Muzeja na Turnju svi prisutni moći će saznati nešto više o Domovinskom ratu i liniji obrane grada Karlovca od osoba koje su branile svoj grad.
U pohodu će također sudjelovati i djeca ozaljske OŠ. Slava Raškoj tzv. SLAVINI PLANINARI, a zanimljivo predavanje održati će Bojana Meandžija, autorica romana o ratnim danima u Karlovcu, naziva „Trči! Ne čekaj me….“ Roman je pisala iz perspektive djevojčice, točnije, za vrijeme rata vodila je dnevnik u kojemu je opisivala svoje najdublje osjećaje i razmišljanja tijekom tog nesretnog doba njenog djetinjstva. Taj roman je svojevrsna inačica svjetski poznatog Dnevnika Ane Frank, iako je nažalost naišao na puno manji odijek kod domaće publike, no radi se na tome da se knjiga uvrsti u lektiru kao važan dio povijesti Domovinskog rata.

Okupljanje za dužu trasu je ispred zgrade suda u 6,00 sati.
Duljina staze: oko 30 kilometara.

Okupljanje za kraću trasu je ispred zgrade suda u 08,30 sati. Osiguran besplatni autobus.
Duljina staze: oko 8 kilometara

Oprema: standardna planianrska oprema, gojzerice ili čvrste cipele, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, tekućina za piće.

Prijave i informacije:

099 283 64 77 (Tomislav Katić, organizator pohoda).
091 579 09 41 (Ivica Čepuran)

Leave a comment

Your email address will not be published.