Ukupno 28 članova HPD-a Martinščak uputilo se u subotu 9. ožujka prema otoku Krku kako bi prešli 4. dionicu pješačke staze Camino Krk, dio Omišalj-Čižići. Jutarnji polazak iz Karlovca bio je oko 6 sati kod Doma HV, a predviđeno trajanje pohoda bilo je 5-6 sati na stazi dugačkoj 21,4 kilometara.

Prvo kratko stajanje na Krku bilo je u Njivicama gdje su planinari preuzeli karte otoka i dnevnike u blizini Crkve Rođenja Blažene Djevice Marije. Ubrzo su svi stigli u Omišalj gdje su, nakon kratke pauze za kavu u obližnjem kafiću, krenuli u obilazak mjesta i početak pohoda. Nažalost, oblačno vrijeme i sitna kiša koja dotada nije predstavljala problem tada se pojačala i nije prestajala većinu dana, što je omelo planove i nagnalo planinare da skrate pohod i prijeđu samo polovicu cjelokupne dionice.
 
Nakon odlaska iz Omišlja i pješačenja uz more mokrim cestama i pustim plažama, planinari su stigli podno Krčkog mosta, taman da se nakratko sklone i predahnu dok su vjetar i kiša jačali. Slijedilo je penjanje do povijesne kamene kapelice koja se nalazi pored početka ograđene plantaže smilja. Članovi Martinščaka posjetili su plantažu gdje su, nakon kraćeg predavanja o povijesti plantaže i blagodatima proizvoda od smilja, po želji kupili različite kreme, sapune, paste i sl., napravljene upravo od ove biljke.
 
Prije povratka još je slijedio odlazak u Kraljevicu na odmor i ručak. Premda je povratak u Karlovac bio predviđen tek oko 20 sati navečer, već oko 17 sati popodne članovi Martinščaka su se vratili kući, mokri i umorni, ali zadovoljni što su uspjeli prijeći dio dionice.
(Autor: Sven Toljan)