Još jedan u nizu izleta koji su odradili u subotu 13. svibnja Slavini planinari, voditelji Darko Domitrović ( HGSS) Bojan Petrunić (vodič HPD Martinščaka), voditeljice Sandra Prebeg i Mirjana Petrunić (vodič HPD Martinščaka) posjetili su skradski kraj od davnina turističko i planinsko srce Gorskog kotra. Ispod Skrada, skriva se na dnu 300 metara dubokog prirodnog kotla Vražji prolaz, jedan od najljepših prirodnih fenomena Gorskog kotra i Hrvatske. Njegov najatraktivniji dio je uzak kanjon potoka Jasle, a nedaleko od njega nalaz se Zeleni vir ( izvor) iznad kojega se obrušava slap na visini od 70 metara potoka Curka. Osobiti ugođaj cjelokupnom okruženju daju bučni vodeni tokovi.

Slavini planinari su posjetili i hidroelektranu koja se smjestila duboko u dnu kanjona, na mjestu gdje se sastaju potoci Jasle iz Vražjeg prolaza i Iševnica sa Zelenog vira.
To je jedino planinarsko odredište u Hrvatskoj do kojeg se najprije treba spuštati, a zatim iz njega penjati.

Moramo istaknut , kako skupina od pedesetoro djece nažalost je rijetkost u planini i budi zanimanje u oku ostalih planinara koji se susretnu na putu. Voditelji Slavinih planinara ističu da se u današnje vrijeme priroda nemilice iskorištava i zagađuje. Štete koje čovjek danas može napraviti prirodi, neizmjerne su i neograničene.Zakoni o zaštiti prirode postoje, ali važnije od zakona je svijest ljudi. Nju bi trebalo sistematski ustajno graditi, osobito kod djece.Planinarstvo je jedno od dobrih puteva prema tome.