http://www.tzg-cres.hr/o_cresu/Mjesta/Lubenice

gPolazak iz Karlovca u subotu, 7.06.2014. u 5:30 sati, sa stajališta autobusa kod zgrade suda. Put vodi autocestom Zagreb –Rijeka, izlaz Oštrovica i dalje na otok Krk. Dolazak na trajekt za otok Cres, polazak trajekta u 9:15, vožnja trajektom 25 min.

Dolazak na prijevoj Križići (371m). Od prijevoja Križići (371 m) po hrptu uz suhozid ide se dobro vidljivom stazom na Sis. Uz put je nekoliko zanimljivih starih hrastova, a staza je ugažena i orijentacijski laka. Sa staze je lijep vidik na okolicu i more. Uspon traje 30 min Nakon povratka sa Sisa kreće se put Lubenica.

Lubenice, mjesto koje je staro preko četiri tisućljeća nalazi se na zapadnoj obali otoka Cresa, točnije na 378 metara visokoj litici s koje se pruža predivan pogled na Kvarnerski zaljev, ali i na obližnju šljunčanu plažu sv. Ivana. Mjestom dominira župna crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije s prepoznatljivim zvonikom iz 18 stoljeća. Krajnji cilj izleta je plaža sv.Ivana, plaža jednostavno zvana Lubenice, česta je tema creskih razglednica, ali i „tiha patnja“ brojnih posjetitelja, budući da se do nje može stići ili brodom ili uskim puteljkom koji započinje odmah ispod sjevernog dijela mjesnih zidina. Za silazak do plaže je potrebno oko 45 min a povratak duplo duže zbog uspona (srednje teška staza) .

Ako vrijeme dopusti predviđeno je kupanje i izležavanje na prekrasnoj sniježno bijeloj šljunčanoj plaži uz šum valova i miris mora.

Povratak u Karlovac u kasnim večernjim satima.

Zbog kamenitog terena preporuča se viša planinarska cipela, ali svakako obuća s debljim potplatima, zaštita od sunca, vjetra , tekućine (bar 3 L) , sendviči, voće …

Cijena izleta oko 180 kn (putni troškovi) , prijevoz ovisi o broju zainteresiranih.

Prijave uz akontaciju od 80 kn na broj 098 96 999 81 – Damir Požar , ili na sastanku društva u četvrtak u 20,00 sati u Sokolskom domu

Leave a comment

Your email address will not be published.