Novi planinarski podvig naše sjajne družine

IMG_9411Tijekom prošlog vikenda 24. I 25. svibnja,  nas „tri hrabra planinara“-  Ivica Čepuran, Željko Krpan i  Krunoslav Golubić  otišli smo  na planinarski pohod na Dinaru, odnosno na  Veliku Duvjakušu i Troglav.

Krenuli smo iz Karlovca u 6 h ujutro i  nakon popijene kave u Kninu, u 10:30 h krećemo sa penjanjem prema Velikoj Duvjakuši.  Na putu nas zahvaća grmljavina i kiša pa se sklanjamo i čekamo da nevera   prođe. Svejedno, unatoč kiši, vjetru i grmljavini, nastavljamo penjanje. Na vrhu smo u  14:30 h gdje se za uspomenu  slikamo  i brzo krećmo do kuće „Pume“ jer nas opet sustiže kiša i grmljavina.

Odmaramo se i u 15:45 h krećemo na Troglav gdje dolazimo u 17:00 h. Čitavim putem vidljivost je nikakva, međutim sa našim spuštanjem prema Ledenoj kosi otvara se nebo i vidljivost postaje sve bolja iz trenutka u trenutak. Iako se nismo nadali, ipak smo nagrađeni prekrasnim pogledom koji se ne može zaboraviti.  Livanjsko polje, Kamešnicu, Biokovo, Mosor, Svilaju, Kijevski Bat vidimo ko na dlanu…. To su vidici za pamćenje.

Krećemo prema Pumama gdje dolazimo dosta umorni u 19:00 sati. Nije ni čudo, napravili smo 16 km. Nakon večere se odmaramo da bi bili spremni  za sutrašnji pohod.

Budimo se u 05:30 h, spremamo se, doručkujemo  te krećemo u 07:00 h prema Malom Maglaju na koji dolazimo u 12:20 h, gdje se opet naravno slikamo  i osvajamo  Maglaj te se nakon toga spuštamo do doma Sv. Jakov na Vrdovu u koji dolazimo u 13:50 h. Taj dan smo prohodali 22 km. Nakon objeda  čekamo prijevoz koji će nas  „ prebaciti“  u Sutinu do našeg auta.

U 16:30 h krećemo za Karlovac u koji dolazimo u 20:30 h i završavamo ovaj sjajni izlet, gdje drugdje nego na dobro poznatom mjestu odnosno  „ Kod Plavog“.

Ovim putem zahvaljujemo PU Dinaridi na savjetima za izlet i HGSS stanici Split na organizaciji prijevoza. Ne možemo, ne pohvaliti ekipu iz PU Dinaridi na trudu oko markiranja staze iz Ježevića do Velike Duvjakuše i Troglava.  Kuća „Pume“ je doista jako lijepa i ugodna za boravak.

Preporučamo svima da posjete  ovu prelijepu planinu koja sva pršti od ljepote i ponosa na dobivene  bitke protiv srpskih osvajača  te slavne hrvatske pobjede  u domovinskom ratu. Znamo da ova granica, da Dinara, Troglav, ovaj krš, nepristupačne vrleti  i svaki kamen  čuvaju mnoge neotkrivene tajne koje valja otkriti.

I zato, neka svaki planinar, svaki hrvatski domoljub posjeti Dinaru i njegov najviši vrh Troglav jer su prekrasni  a i mi ćemo se ponovno  vratiti sa našom družinom.

Ponosni smo  i zadovoljni ovim izletom.

Voditelj izleta:  Ivica Čepuran

Leave a comment

Your email address will not be published.