Produženi vikend prije turističke sezone i ljetnih vrućina je idealan za planinarenje. Nas je put odveo na sam jug lijepe naše. Tako da su se u četiri dana obišli Dubrovnik i Mljet.

 
No, krenimo redom…
 
Krećemo iz Karlovca oko ponoći, stajemo nakratko prije Pelješkog mosta, a prvu ozbiljniju stanku radimo u Slanom. Kratko razgledavanje mjesta i crkve Sv. Jeronima i najvažnije, jutarnja kava.
 
Put nas dalje vodi prema Dubrovniku gdje veći dio planinara napušta autobus, odlaze na Srđ, te ostatak dana provode u razgledavanju grada i njegovih povjesnih i kulturnih znamenitosti. 
 
Petnaest planinara autobusom odlaze prema mjestu Mihanići. Od tuda krećemo prema selu Kuna Konavoska i dalje prema Svetom Iliji. Visok 1234 m.n.v., Sv. Ilija je najviši vrh Sniježnice i najviši je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Na samom vrhu je kapela sv. Ilije iz 19. stoljeća po kome je vrh dobio ime. Zbog oblačnog dana bilo je ugodno penjati se prema vrhu, ali se sa samog vrha od oblaka ništa nije vidjelo. Nakon silaska i susreta s društvom koje je ostalo u Dubrovniku, odlazimo u kamp na noćenje.
 
Nakon kišne noći uslijedilo je vjetrovito jutro, ali to se sve promijenilo dolaskom na Mljet. Usprkos nepovoljnoj prognozi za preostale dane na Mljetu, vrijeme je bilo odlično.
 
Dio nas se smješta u kamp, dio u hotel. Odlazimo na Mljetsku pl. obilaznicu, dok ostali dan provode u NP-u Mljet i razgledavajući druge znamenitosti tog dijela otoka.
 
Subota je dan koji provodimo zajedno. Odlazimo na najviši vrh otoka Veliki grad te tamo uživamo na Suncu i pogledu na otok. Nakon odmora i naslikavanja, slijede spust na ručak i kraći odmor prije odlaska do Odisejeve špilje. Uzburkano more nam ne dozvoljava kupanje, tako da se taj gušt potražio drugdje.
 
Nedjelja donosi raniji polazak prema trajektu tako da su izostale neke planirane aktivnosti. S obzirom na gužve u povratku i prometni kolaps, dobra odluka.
 
Izlet kakav svakako treba ponoviti…