HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO „MARTINŠČAK“ VAS POZIVA NA IZLET NA VIŠEVICU (1428 mnv) u subotu 9.11.2019.


Prijevoz: kombi ili osobni auto

Polazak s parkirališta crkve u Novom centru u 6,00 sati u smjeru Fužina. Na putu predviđeno  stajanje za jutarnju kavu u Delnicama. Nastavljamo put preko Fužina i Liča do Ravnog  i planinarskog doma “Vagabundina koliba” na 864 mnv od kuda počinje uspon na Viševicu 1428 mnv. Staza nije zahtjevna; visinska razlika 600 m; ukupno 4 sata hoda. 

Viševica sa svojom nadmorskom visinom 1428 m predstavlja središnji vrh podjednako udaljen od Velebita, Bjelolasice, Risnjaka, Snježnika, Učke i otočnih vrhova sjevernog Jadrana, s vrha promatrač ima osjećaj da se nalazi u središtu golemog prirodnog amfiteatra. Pogledi su fenomenalni, neometani na sve strane. Posebno je lijep pogled na Lič-polje, Fužine, Rijeku, greben Učke i Ćićarije, posebice prema priobalju, moru i otocima sjevernog Jadrana. Po lijepom vremenu lijepo se vide Kamničko-Savinjske i Julijske Alpe s prepoznatljivim vrhovima. S pravom se ubraja među najljepše vidikovce u Gorskom Kotaru, kako opsegom tako i ljepotom vidika.

Silazak s vrha i povratak do Vagabundine kolibe oko 14 sati. U poslijepodnevnim satima prema interesima grupe posjetili bismo vinariju Pavlomir i/ili turističke atrakcije „Nebeske labirinte“ i „Staklenu kapelu“ u blizini Novog Vinodolskog. U vinariji Pavlomir ususret Martinju može se pojesti i degustirati 5 vrsta vina (cijena degustacije 35 kuna). Također može se i kupiti vino (butelje i rinfuza) žlahtina, chardonnay,  cabernet sauvignon,  graševina, muškat žuti. Povratak u Karlovac u večernjim satima.


OPREMA: standardna planinarska oprema, gojzerice, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od kiše i vjetra, planinarski štapovi, fotoaparat, tekućina za piće, planinarski dnevnici

OBAVEZNI DOKUMENTI: planinarska iskaznica HPS-a, osobna i zdravstvena iskaznica

PREHRANA: iz ruksaka ili u vinariji

PRIJAVE KOD VODIČA ILI NA SASTANKU DRUŠTVA: Iva Katić, 098 1611-435

U slučaju loših vremenskih uvjeta izlet se odgađa.