slikazamČak 250 sudionika podržalo je svojim dolaskom tradicionalni “Planinarski pohod crtom bojišnice”, koji drugu godinu zaredom uspješno organizira Hrvatsko planinarsko društvo Martinščak. Planinarskim pohodom se obilježava Dan napada na grad Karlovac 1991. godine., a podržali su ga brojni planinari, hrvatski branitelji, izviđači te članovi planinarske sekcije OŠ Slave Raškaj “Slavini planinari” iz Ozlja.

Sudionici su imali na izbor dvije trase i to: dužu – kojom se krenulo od Aleje branitelja ispred Suda, nastavilo preko Švarče i Mrzlog Polja do Vinice, a zatim do Martinščaka i Turnja te završno do Aleje branitelja. Dulja trasa je iznosila čak 30 km, no u dobrom društvu ju je bilo lako savladati.

Organizirana je i kraća trasa za školsku djecu, bivše branitelje i stanovništvo sa slabijom kondicijom kojom se krenulo iz Ladvenjka prema Martinščaku gdje su se grupe spojile te dalje zajedno nastavile do Aleje branitelja. Kraća trasa iznosila je 8 km.

pohod1Na Martinščaku, Šancu i kod Muzeja na Turnju svi prisutni su imali priliku saznati neke vrlo zanimljive informacije poput podrijetla naziva Martinščak, uloge odašiljača u Domovinskom ratu, te osobne ratne priče branitelja Karlovca. Voditelji Mirjana i Bojan Petrunić su sa djecom odradili vježbu orjentacije i preživljavanja u prirodi što je za djecu bio poseban doživljaj.

Dolaskom na Turanj Bojana Meandžija, autorica romana o ratnim danima u Karlovcu naziva „Trči! Ne čekaj me…“, održala je vrlo zanimljivo predavanje o tome kako je roman nastao. Za vrijeme rata vodila je dnevnik u kojemu je opisivala svoje najdublje osjećaje i razmišljanja tijekom tog nesretnog doba njenog djetinjstva. Roman je svojevrsna inačica svjetski poznatog “Dnevnika Ane Frank”, a književnica Bojana je vrlo popularna i omiljena među mlađom čitalačkom publikom.

pohod3Muzej domovinskog rata na Turnju, kao simbol napada na Karlovac te mjesto i početak organizirane obrane karlovačke bojišnice, bio je naravno neobilazna stanica planinarskog pohoda. Na kraju su svi sudionici prošetali Alejom branitelja uz poučne informacije o njenoj ulozi, povijesnom značaju i geografskom smještaju između dva ušća Mrežnice u Koranu, Korane u Kupu i kapitalnog dijela grada Karlovca.

Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji voditelja projekta Tomislava Katića i Mirjane Petrunić, ovaj planinarski pohod će zasigurno ostati u lijepom sjećanju i potaknuti sve sudionike da se vrate natrag slijedeće godine u još većem broju. Izvrstan spoj prekrasne prirode, reakreacije, učenja i druženja je nešto što je svakako potrebno našoj prelijepoj Karlovačkoj županiji, a posebno veseli što je sudjelovalo mnogo djece i mladeži, sada sigurno bogatijih za vrijedna i važna znanja o Domovniskom ratu.

Slike sa planinarskog pohoda pogledajte ovdje

Leave a comment

Your email address will not be published.