Da se ne zaborave rane devedesete !

Screenshot_1

U sklopu obilježavanja Sjećanja na 4. Listopada 1991. godine  u organizaciji Grada Karlovca, Gradske četvrti Turanj i Hrvatskog planinarskog društva Martinščak  održan je prvi planinarski pohod crtom bojišnice.

Zajedno s pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca, Gorske službe spašavanja, Planinarskog društva Melnica iz Slunja, Povijesne postrojbe Počasni vod ZNG 91., te Odreda izviđača Vladimir Nazor, organizirali smo planinarski pohod u znak sjećanja  na prvi napad na Karlovac i žrtve Domovinskog rata.

Okupilo se šezdesetak osoba koje su pješačile od Ladvenjka do Turnja te smo se  tako putem prisjećali  na najgori napad u povijesti  Karlovca. Toga dana su tisuće JNA i četničkih projektila  zasule grad  a cjelokupno domaće stanovništvo sa desne obale Kupe je otjerano iz  svojih stoljetnih ognjišta.
Koliku su žrtvu u Domovinskom ratu podnijeli stanovnici karlovačkog kraja sigurno dobro razumiju Slunjani, koji su se također priključili ovom pohodu.

Iako je hodnja od Ladvenjka do Turnja crtom bojišnice duga 10 kilometara, mali izviđači Odreda izviđača iz Karlovca hrabro su je, zajedno sa starijim izviđačima uspjeli izdržati.

Među sudionicima planinarskog pohoda bili su i branitelji grada, te su nam iz prve ruke prenijeli sjećanja koja su i danas ostala živa.

Upravo Iz tog razloga  naše društvo, Hrvatsko planinarsko društvo Martinščak ovaj pohod želi učiniti tradicionalnim.

Da se ne zaborave rane devedesete.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.