Zahvalnost u zajedništvu!

Hrvatsko planinarsko društvo Martinščak organiziralo je 7. „Pohod crtom bojišnice“ povodom obilježavanja dana napada na grad Karlovac 4. listopada 1991. godine. Pohod je održan u nedjelju 3. listopada 2021. godine prisjećajući se tužnih i nemilih događaja od prije trideset godina. Obuhvaća značajne lokacije u obrani grada Karlovca upoznajući planinare, građane i sve zainteresirane s karlovačkom poviješću i ulogom karlovačkih branitelja u Domovinskom ratu.

Nekad zastrašujuća crta razgraničenja danas je miran i blag kraj pun ljudi, obnovljenih kuća i divne prirode kojeg je obgrlila rijeka Korana.

Trasa Pohoda od groblja na Ladvenjku, preko Martinščaka vodi kroz Škrtiće i Šanac do Turnja, što je približno 15 kilometara. Sudionicima Pohoda za obilazak je trebalo oko 5 sati. Na Šancu je Dubravko Halovanić održao kratak govor o našem gradu i ratnom razdoblju koje još ostavlja svoj nesretan trag. Na Šancu, Turnju i još nekim mjestima zapaljeni su lampione za poginule branitelje Karlovca i naše Domovine.

Dolaskom na Turanj, u kapeli Blaženog Alojzija Stepinca održana je sveta misa, a muzej Domovinskog rata je posjećen u nekoliko grupa. Na kraju je slijedio odličan vojnički grah.

Ovogodišnji Pohod je okupio preko 150 sudionika, većinom planinara iz 26 planinarskih društava. Od Dalmacije i Istre, do Slavonije i Zagorja. Čak i iz Slovenije !

Hodali smo sve zajedno oko 15 kilometara u zaista odličnom raspoloženju i  jako smo zadovoljni s obzirom na situaciju u vezi pandemije koronavirusa te nas je ugodno iznenadio broj sudionika.

Bio je to dosad najveći skup planinara koji se okupio u Karlovcu.

Važno je napomenuti da smo se i ove godine morali pridržavati preporuka Civilne zaštite i HZJZ-a zbog pandemije Covida-19.  

 

Bitno da se tradicija nastavila i Pohod održao.                                                                                    

 

Hvala svima na dolasku, vidimo se dogodine !! 

 

Pogledajte fotogaleriju:

 

Leave a comment

Your email address will not be published.