Šetnica uz rijeku Kupu je nova planinarska šetnica u Karlovcu koju su proteklih mjeseci markirali i putokazima označili članovi markacističke sekcije HPD-a Martinščak.
 
Područje uz rijeku Kupu građani Karlovca već duže vrijeme koriste za šetnje, boravak u prirodi i razne aktivnosti na otvorenome. Turistička zajednica grada Karlovca i HPD Martinščak prepoznali su vrijednost prostora uz jednu od karlovačkih rijeka, upravo one koja prolazi središtem grada. Stoga je označena planinarskim markacijama i planinarskim putokaznim pločama kako bi je na siguran i lakši način mogli koristiti svi koji se zateknu u našem predivnom gradu.
 
Šetnica počinje u karlovačkoj gradskoj četvrti Dubovac, na desnoj obali Kupe uz most grada Alessandrije. Kada prijeđemo most i spustimo se na drugu, lijevu stranu obale, šetnica ide uzvodno prateći zid koji od poplava štiti naselja s te strane rijeke. Putem nailazimo na brojna kupališta i klupe za odmor koje su vrijedni mještani sami izradili i postavili.
 
U samom početku pruža nam se lijep pogled na stari grad Dubovac. Nešto dalje, prije mosta u Hrnetiću nalazi se lijepo kupalište i veliko igralište koje se mještani sami uredili. Do mosta u Hrnetiću ima 3,5 kilometara, što se prijeđe za sat vremena. Most možemo prijeći stazom ispod njega ili preko ceste, a nastavljamo istom stranom uz zid do njegovog samog kraja na Kaštelu gdje je još jedno veliko i popularno kupalište. Prolazimo između starih zgrada te nasipom za sat vremena dolazimo u Donje Pokupje do još jednog mosta. Nakon gotovo 6 kilometara koje prijeđemo za nešto više od sat vremena dođemo do kraja šetnice.
 
Njen kraj je početak planinarske obilaznice HPD-a Martinščak 4 rijeke karlovačke koja povezuje sve četiri karlovačke rijeke. Tom stazom za sat i trideset minuta dolazimo u Priselce do planinarske kuće “Ivanova hiža”.
 
 

Leave a comment

Your email address will not be published.