U subotu su Slavini planinari, učenici OŠ Slava Raškaj iz Ozlja, Darko Domitrović kao član HGSS-a i vodiči HPD Martinščaka Bojan Petrunić i Mirjana Petrunić posjetili NP Plitvička jezera i Rastoke kraj Slunja.

Nakon kišovite noći, Plitvice su Slavine planinare dočekale u snježnoj čaroliji.
Kažu da svako godišnje doba ima svoju posebnost na Plitvicama. Plitvice okovane ledom ostavile su na Slavine planinare upečatljiv i neprocijenjiv dojam. Ovo je bio izazov kretati se Plitvicama u zimskim uvjetima.

U društvu ” renđera” zaštitara prirode gosp. Petra Hodaka, Slavini planinari su posjetili Gornja i Donja jezera, penjući se strmim serpentinama koje vode do brojnih vidikovaca. S njih se pruža pogled prema jezerima, koja se kao prepune čaše, prelijevaju jedna preko druge. Otkrili smo izvor rijeke Korane, koji nastaje prelijevanjem slapova preko strmih kaskada. Korana je tako nastala, nastavljajući svoj tok kamenim klisurama probijajući se prema sjeveru.

Put ih je dalje vodio u Slunj, gdje se polako budi proljeće. Upoznali su staru jezgru Slunja i saznali da je prvi olimpijac u mačevanju Milan Neralić, Slunjanin.On je bio i ljubitelj prirode i planinar. Šetnjom uz Slunjčicu poznatu po pastrvama uputili se prema ” Gradini” starom gradu Frankopana, koji je sagrađen kao utvrda protiv Turaka. U Rastokama su posjetili baku Katu Skukan i saznali kako su Rastoke nekad bile mlinarsko naselje. Baka Kata je pokazala mlin na vodu, što je danas rijetkost. Dojmile su ih kućice sa ganjcima na malim otočićima okruženi jednom stranom rijekom Koranom, a drugom rijekom Slunjčicom. To je mjesto gdje se rijeka Slunjčica rastače čineći jezerca, brzake i slapove, te se ulijeva u rijeku Koranu.
Ovaj izlet nije bio osvajanje vrhova, već promatranje raskošne igre prirode.

Zahvaljuju Turističkoj zajednici grada Slunja što je omogućila besplatan ulaz u Rastoke i Upravi NP Plitvička jezera na subvenciji ulaznica.