03.10.2010. okupili smo se ispred suda ,bilo nas je iz Duge Rese mlada ekipa Viničana ,iz Slunja ,jedna nam je i postala član.. iz Dubovca i naravno Martinšćakovčani, krenuli smo na vrijeme i bez problema stigli do Krasnog gdje smo imali pauzu od pola sata,,popili nešto i krenuli dalje prema Zavižanu! Ulaznice u park platili smo 25 kn (inače su 30) ali obzirom da sam rekla da vodim penzionere ishodila sam tu cijenu! Na parkiralištu smo se presvukli ..neki i okrijepili ,,zatim se podjelili na nekoliko grupa ( Grupa B ) i u 9.50 krenuli u obilazak i šetnju oko doma …Vučjak,Zavižanska kosa .botanički vrt itd…!Grupa  A  ..nas 14 krenula je na Mali Rajinac bez ikakvih problema i uživajući u prekrasnim bojama ,,predivnom danu sunčanom ,” mekoj stazi”..svi došli na vrh i oko pola sata uživali razgledajući okolne vrhove,,,kukove,,!

Svi se spustili natrag i 10 se odvojilo za Zavižanski Pivčevac a četvero se odlučilo vratiti na dom i uživati u njegovoj okolici! Ostala ekipa od nas 10 je otišlo na vrh Z. Pivčevca poslikali se ,,posjedili malo i uživali ,,,divili se ljepotama jesenskog dana ,,bojama ,,,vrhovima ,,i krenuli stazom na Vukošića Sniježnicu…staza suha ,,,mješavina kamena i zelenila (nemože se riječima opisati trebalo je vidjeti) te izašli na Zavižansku cestu!

Ekipa je bila složna ,,,bez ikakvih problema a dan ko naručen te su izrazili želju viditi botanički vrt a obzirom da sam im pokazala i Balinovac iza, zamolili su me da bi ih odvela gore i da će rađe biti u tom prekrasnom okruženju nego na domu…naravno to mi nije teško palo te sam ih odvela i na Balinovac ..i natrag super stazom kamenom,,,i natrag botaničkim vrtom na dom gdje smo stigli u 17 h ! Na domu smo se malo odmorili ,,popili nešto ,,pojeli ,,i na naše veselje otvorio nam se pogled na more,,tako da smo još gledali i zalazak..zapravo nikome se nije išlo natrag…vidjeli smo krdo konja u dolini ,,,zatim čopor koza…spustili se do autobusa